به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از ستاد توسعه علوم و فناوری شناختی، محققان آزمایشگاه فناوریهای مغز دانشگاه تهران موفق شدند با حمایت ستاد توسعه علوم شناختی، دستگاه واقعیت مجازی را جهت بهبود و توسعه آزمایش های علوم اعصاب شناختی طراحی و مورد آزمایش قرار دهند.
دکتر محمدرضا ابوالقاسمی دهاقانی عضو هیات علمی دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران و مجری این طرح پژوهشی اعلام کرد: این دستگاه علاوه بر امکان افزودن روشهای ثبت سلولی، پژوهشگر را در ثبت و کنترل بسیار دقیق شرایط و اتفاقات آزمایش های مربوط به علوم اعصاب شناختی یاری خواهد کرد، بطوری که پاسخهای رفتاری با دقت بسیار بالاتری میتوانند ثبت و کنترل شوند.
وی با اشاره به اینکه یکی از اهداف علوم اعصاب شناختی بررسی همبستگی دادههای رفتاری و فعالیت سلولهای عصبی موجودات است، گفت:انواع مازهای متعارف ( maze) در تحقیقات حوزه های رفتاری و شناختی، در این سامانه شبیه سازی شده و امکان تولید نقشههای دلخواه با نمایش نشانههای مختلف، تولید محرکهای صوتی، تحریک الکتریکی و مکانیکی اندام و تولید سایر محرک ها در زمان قابل کنترل توسط این سامانه نیز فراهم است.
ابوالقاسمی با بیان اینکه فعالیت سلولهای عصبی به کمک روشهای مختلف ثبت الکتروفیزیولوژی و همچنین تصویربرداری به دست میآید، خاطر نشان کرد: یکی از چالشهای موجود در توسعه آزمایش های علوم اعصاب شناختی، امکان استفاده همزمان از روشهای ثبت فعالیت سلولهای عصبی و انجام آزمایشهای رفتاری است.
وی اضافه کرد: یکی از راههای غلبه بر این مشکل توسعه روشهای واقعیت مجازی جهت شبیه سازی محیط واقعی حیوانات مورد آزمایش است و به این ترتیب میتوان روشهای جدید ثبت و تصویر برداری سلولی را همزمان با انجام اعمال شناختی در محیط واقعیت مجازی توسعه داده شود.
این محقق با اشاره به اینکه در سالهای اخیر استفاده از سیستمهای واقعیت مجازی در تحقیقات علوم اعصاب افزایش چشمگیری داشته و نتایج این تحقیقات در مجلات معتبر علمی نیز گزارش شده است، یادآورشد: با ساخته شدن این دستگاه، این بستر تحقیقاتی با قیمت بسیار نازل و کیفیت مناسب در اختیار محققان کشور قرار خواهد گرفت.
وی با توجه به افزودن انواع محرک و تعریف محیط های مختلف در سامانه واقعیت مجازی، این دستگاه میتواند در بیشتر آزمایش های علوم اعصاب شناختی به کار گرفته شده و سطح کیفی نتایج آزمایش را ارتقا دهد.
نظر شما